Isztambuli képek, 3. adag / Photos from Istanbul 3

Sikerült kiválogatnom végre az utolsó 3 nap képeit is, ígérem nem lesz több :)
Pénteken az ázsiai oldalra látogattunk, a Kadiköy negyedbe. Ez a rész nem volt annyira látványos mint az európai rész, és Üsküdarba, ahol több látnivaló lett volna, nem volt időnk elmenni. Azért elég hangulatos volt itt is :) Este pedig lementünk a Galata hídhoz fotózni, a képek nem sikerültek túl jól, mert lefagyott a kezünk, olyan hideg volt :)))
Szombaton a Topkapi palota volt a program, ami gyönyörű volt, még akkor is ha több mint a fele le volt zárva feljítás miatt. Ezt azért sajnáltam. A kincstárat, a 'ruhatárat', pavilonokat, tanácstermeket lehetett meglátogatni, és persze a Háremet. Minden gyönyörűen díszített, faragottak, festettek, arannyal, csempével díszítettek a falak, igazi keleti a hangulat :)
Ezután meglátogattunk még 2 nagy mecsetet, a könyvbazárt is megnéztük, és elsétáltunk egy római kori vízvezetékhez, ami alatt most kamionok szaladgálnak.
Az utolsó napon pedig az Archeológiai Múzeumba látogattunk, ahol egy épület az ókori keleti gyűjteményé, vannak itt egyiptomi mmiák és oroszlánok az Ishtar kapuról, szobrok és kőbe vésett levelek, szfinxek és óriási domborművek.  A nagy épületben sajnos nem láttunk mindent, annyira nagy volt, volt egy kiállítás az ókori Szidon területén talált szarkofágokról és egy királyi múmiáról. Itt mutatták be azt a szarkofágot is, amiről sokáig azt hitték hogy Nagy Sándoré (közben kiderült hogy nem az övé, de a neve továbbra is megmaradt :)
Ezernyi szobor, oszlop és dombormű volt a múeumban, az Oszmán Birodalom területéről, minden korból, hihetetlen volt ilyen dolgok közt sétálgatni :). Sajnos sok kiállítást ki kellett hagynunk (csak az első emeleten voltunk, de 2 vagy 3 emeletes a múzeum), csak az Isztambul történetét bemuttó kiállítást tudtunk megnézni. Az volt a tervünk ugyanis, hogy hajóval felmegyünk az Aranyszarv-öböl végéig(ez sikerült is) és ott Eyüpben libegővel felmegyünk a domb tetejére, a Piyerloti kilátóba. No, ez a 300 sorbanálló miatt nem jött össze, de azért sétáltunk egyet Eyüp főterén, majd hazabuszoztunk, sajnos már pakolni a hazaútra...
A nap végére hagytuk a nosztalgiavillamosozást az Istiklal sugárton, ez igazán turistás dolog volt, de nem akartam kihagyni :D




moonsafari beads - egyedi ékszerek post signature

3 megjegyzés:

  1. Csuda dolgokat láttál, köszönöm, hogy megosztottad! Végignéztem szorgalmasan, mert ki tudja eljutok-e Törökországba :)

    VálaszTörlés
  2. Az előbb azt kellett beírnom a szóellenőrzőbe, hogy gurbili, az olyan, mintha törökül lenne - mondjuk gürbili, ami talán lehetne egy női ruhadarab :D

    VálaszTörlés
  3. tényleg úgy hangzik :))) És végül mire jutottál, törökül van vagy nem? mit jelent? :)

    VálaszTörlés

Köszönöm hogy hozzászólsz!
Thank you for leaving a comment! :)

Related Posts